top of page

Waarom toekomstvinders?

De makers van Toekomstvinders hebben jarenlange ervaring in digitale mediaproductie voor kinderen. Sinds 2011 houden zij zich tevens bezig met toekomstgerichte educatie over technologie en media in het basisonderwijs. Toekomstvinders.nl is hieruit voortgevloeid. De ontwikkelingen van de laatste jaren vragen om fantasie en telijkertijd een kritische blik. Technologie trekt namelijk als een razende storm aan ons voorbij. Wij vinden het belangrijk dat kinderen open blijven kijken naar de wereld om hen heen. Maar ook dat ze vragen stellen over (de rol van) technologie en media in hun levens. Want hebben we dat allemaal wel nodig?

 

Het platform Toekomstvinders richt zich op drie pijlers:

           1. Verwondering

 

 

 

 

 

 

 

Leidend tot voeding voor eigen fantasie en bewustwording over mogelijkheden in de toekomst

 

Voorwerpen 4D printen die als het regent, van vorm veranderen. Een krant die zich aanpast aan jouw lees- en informatiebehoefte.

 

Futuristische technologie

Om verwondering bij kinderen te bewerkstelligen, maken we gebruik van (voorbeelden van) futuristische technologieen en scenario's die al zijn bedacht en soms zelfs al gemaakt door anderen, waar ook ter wereld.

 

Fantasie als voedingsbodem

Daarnaast spreken we de verbeeldingskracht van kinderen zelf aan. Een een goede fantasie is namelijk de voedingsbodem voor inlevingsvermogen. Voor scenario's in de toekomst, maar ook in andere mensen en hun leefwereld.

 

Verantwoordelijkheid

Dit heeft voor ons als doel dat kinderen van vandaag zich niet alleen bekommeren over hun eigen wereld en behoeften, maar een idee krijgen hoe ze kunnen  bijdragen aan de maatschappij als verantwoordelijk (wereld)burger. En natuurlijk ook als toekomstig bedenker of maker van technologie, media of... wat er dan ook komt!

           2. Ervaren & Vraagtekens

 

 

 

 

 

 

 

Leidend tot bewustwording van en meningsvorming over de noodzaak van nieuwe technologie & media

 

We laten kinderen niet enkel nieuwe technologie zien maar - waar mogelijk - ook ervaren. We stimuleren ze om vanalles uit te proberen, mits binnen een veilig kader. 

 

Vragen stellen... veel vragen!

We helpen met Toekomstvinders om kinderen hun open blik te behouden en vragen te blijven stellen. Aan zichzelf, maar ook anderen. Waarom is de wereld zoals hij is?

 

Nadenken en keuzes maken

We zetten de kinderen dus aan het denken. Technologie en media zijn geen vanzelfsprekend goed en niet overal even nuttig. Het gebruik ervan blijft altijd een keuze. En de juiste keuzes maken die uiteindelijk ook de wereld voor henzelf (en hopelijk ook anderen) een fijne plek maken, kan een grote uitdaging zijn.

 

Samen en zelf onderzoeken

Wij wenden ons in groepsverband onder andere tot socratische gesprekstechnieken. Maar ook op deze website benaderen we technologie en media op socratische wijze: onderzoekend! Want er bestaat niet 1 waarheid. Als ze dat door hebben, onstaat ruim baan voor hun eigen ideeen en visie.

           3. Zelf bedenken & maken

 

 

 

 

 

 

 

Leidend tot gevoel van daadkracht en via gezamenlijk proces tot diepere bewustwording en visie

 

Kinderen krijgen bij Toekomstvinders de kans om zelf en/of in teams toekomst concepten te bedenken en maken. Bijvoorbeeld een robot van de toekomst, een uitvinding, bordspel, etc.

 

Verschillende perspectieven ontdekken

Waarom we ons niet alleen op het denkproces richten? Omdat kinderen tijdens het maken nog doordenken. Zeker als ze samen werken, overleggen ze volop over de grote lijnen en de details. In dit proces kunnen ze zich steeds beter in elkaars perspectief verplaatsen.

 

Smeltkroes van maak-activiteiten

Dit samenwerken doen we met name in onze lessen in  het onderwijs. Hierbij combineren we invloeden vanuit:

- maker-movement: knutselen met technologie

- kunst: uitbeelden van je visie en gedachten

- media maken: je ideeen met anderen delen

 

Aandacht voor andere thema's

We trainen dus niet alleen de skills om je idee uit te beelden en/of te prototypen, dingen als trainen van het timmermansoog en een thema als mediawijsheid komen ook regelmatig aan de orde.

 

Thuis aan de slag?

Je kunt ook thuis samen aan de slag! Vraag je zoon/dochter eens wat vrienden uit te nodigen en/of ga samen aan de slag. Kijk bijvoorbeeld  eens naar de sectie "zelf doen" op deze site. Veel plezier!

In de klas
 

Wil je aan de hand van deze website gaan toekomstvinden in de klas? Bekijk samen eens wat ontwikkelingen in de wereld, gebruik de hersenkrakers op het digibord of maak een van de creatieve techniek-dingen.

 

Hebben jullie al iets gemaakt in de klas, en wil je dat naar ons insturen? Dat kan! We plaatsen ook inzendingen op deze website, die niet vanuit onze eigen projecten komen.

Gebruik daarvoor deze link.

 

Wil je dat wij bij jullie op bezoek

komen? Dat kan:

                                 Dromenkroon is het bedrijf achter Toekomstvinders.

                                 Samen met vrijwilligers uit de media-, onderwijs-, kunst-

                                 en technologie-hoek onderhouden we deze website.

 

Dromenkroon is opgericht door Eline Kwantes. Zij wil kinderen helpen de betekenis te ontdekken van (nieuwe) technologie en media in hun levens. Niet alleen door te denken, maar zeker ook niet alleen door te maken. Denken en doen gaan voor kinderen namelijk hand in hand.

 

Samen met Kirsten Witke en tientallen vrijwilligers organiseert Eline sinds 2011 projecten, workshops, gastlessen in het weekend- en basisonderwijs. Projecten als "Toekomstreizen", "Uitvinders van de Toekomst", "Boeken van de toekomst" en deze website, Toekomstvinders, zijn daaruit voort gekomen. Ook organiseren wij een filosofisch getinte studiedag en cursus, samen met Leren Filosoferen.

 

Wil je meer weten? Bezoek onze website of neem contact op met Eline via eline[at]dromenkroon.nl.

 

bottom of page