top of page
Hoe zien kinderen de toekomst van reizen?
 

Alle vragen die gesteld worden over de toekomst en de rol van reizen in onze levens, roepen nog meer vragen op en zetten het denkproces in gang. Langzamerhand worden ideeen gescherpt en ontstaat volop discussie. Want is virtueel reizen wel echt reizen, als je gewoon op je stoel blijft zitten? En kun je in een fantasiewereld op reis gaan? Of is reizen gewoon "op vakantie" gaan? Een meisje uit de klas stelde de vraag:

 
"Wat als je familie bezoekt en daar vaker bent geweest, is het dan ook reizen?"
 

Voor de ene betekent reizen vakantie. Lekker uitrusten. De ander roept dat de 'reis' zelf juist leuk is. En als van-A-naar-B-gaan onderdeel is van jouw definitie van reizen, is het bijvoorbeeld niet mogelijk om te reizen via virtual reality. Daarover ontstaat in de klas volop discussie. Want als je gehandicapt bent, of weinig geld hebt, kun je op die manier juist wel reizen! "En met tijdreizen kan het misschien ook", zegt een van de kinderen. Dus wat is reizen eigenlijk en zullen we dat in de toekomst anders zien?

 

"Het lijkt mij gaaf om naar een andere planeet te gaan."     "En ik wil veel sneller kunnen reizen!"

 

Maar wat verandert er, als we sneller kunnen reizen? Een jongen uit de klas merkt op:

 

"Volgens mij wordt de waarde van reizen dan wel minder. Als het mogelijk is om heel snel te reizen, dan wordt het eerder normaal. Dan kun je elk moment overal naartoe gaan."

 

En daar is de klas het wel mee eens. Tegelijkertijd de vraag: is het erg, dat reizen normaal wordt? En... welke rol gaat technologie spelen in onze reizen van de toekomst?Daar schijnen de concepten hun licht op. Hieronder filmpjes, verhalen en foto's.

Wat is jouw boek van de toekomst?

Waarom reizen mensen?

 

Reizen is: "Ontspannen. Ontdekken. Op avontuur gaan. Iets nieuws zien. Andere culturen leren kennen. Nieuwe mensen leren kennen. Van A naar B gaan." Allemaal kreten vanuit kinderen zelf. Het vastleggen van de reis wordt ook veel genoemd, zodat je het later met anderen kunt delen of herinneringen kunt ophalen.

 

Een meisje in dit filmpje omschrijft het prachtig: "Reizen betekent dat je tijdelijk in iemand anders' leven kunt stappen." Dat spreekt erg aan!

 

Waarom je niet zou (kunnen) reizen? Ook dat vroegen we aan de kinderen: "Omdat je geen geld hebt. Omdat je banb gent je eigen land uit te gaan. Omdat je heimwee hebt of angst voor de buitenwereld."

 

In de toekomst kun je via virtual reality reizen. Een deel van de kinderen is het hier mee eens. Gaaf vinden zij dan bijvoorbeeld, dat je naar fantasiewerelden kunt gaan en plekken waar je normaal niet kan komen. Maar, is het wel echt reizen?

 

Een groep meiden ging langer met virtual reality aan de slag en kwam met een aantal handige dingen in hun 'land' Fantasticus. Zo willen ze graag een aantal hoofdsteden dichter bij elkaar brengen, zodat de reis ertussen minder lang duurt en je meer steden kunt bezoeken die je leuk vindt. Daarnaast moet de reis wel zo comfortabel mogelijk zijn, dus ze bedachten de vliegtuigboot.

 

Door: Fabienne, Sophie, Juliette, Pien A

Fantasticus

Voertuigen

In de toekomst krijgen we hele andere voertuigen! De jongens uit deze groep maakten hun eigen 'BristleBot' en 'Scribbling Machine'.

 

De 'boenboor" boort zich een weg onder de file door, als je op weg naar vakantie in de file staat. Aan de zijkanten heb je vleugels met straalaandrijving, voor verticale opstijging.

 

De ander is een nog futuristischer apparaat. Het is een alien-verdrijver. Held urnie zit erin en bestuurt de hele machine.

 

Door: Joep, Sam, Torben en Tobias

De inhoud van deze website is mede ontwikkeld door kinderen van 11 en 12 jaar, n.a.v. workshops "Toekomstreizen" van Dromenkroon en anderen.

 

Het doel? Met kinderen de rol van reizen verkennen in onze levens, voor nu en in de toekomst. Want waarom reizen we eigenlijk? Welke mogelijkheden zijn er nu al? En wat kunnen zij zich voorstellen voor de toekomst? De workshop is enerzijds een filosofische verkenning van dit thema, anderzijds een manier om kennis te maken met nieuwe technologie, digitale apparaten en -media. Er is volop ruimte voor ideevorming en creatieve expressie, (technisch) experimenteren en natuurlijk presentatie.

 

Zelf zo'n les geven in jouw klas? Inspiratie vind je op                           en meer:

binnenkort: lesbrief

Toekomstreizen

 

 

Een indruk:

Prototypes en concepten worden onderling gedeeld.

En... de lokale TV was erbij.

Ons idee

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me and you can start adding your own content and make changes to the font. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

Amerika en Italie, dat zijn de favoriete landen van deze groep meiden. Daarom noemen ze hun eilandengroep "Amelia". Hier kun je de beste dingen tegekomen uit Amerika en Italie, maar ook fantasie-dingen. Het is een reeks eilanden waar je eigenlijk alles kunt doen wat je wil.

 

Disco-eiland, lui-eiland, onbewoond eiland, vliegend eiland, enzovoort. Er zijn bijvoorbeeld eenhoornpaarddolfijnen en ontdekkingseilanden. Ook kun je er toffee-vissen vinden.

 

Alle eilanden zijn door de meiden uitgewerkt en via Scratch en de Makey Makey gekoppeld aan een geluid dat bij elke plek hoort. Op deze manier hebben zij hun eigen "makey scape" gemaakt, een toekomstig reislandschap. Naar hun verwachting is het over 5 jaar mogelijk hier virtueel naartoe te reizen.

 

Door: Anissa, Kim, Hanneke, Inez, Laura, Sandra, Shanna.

 

 

Amelia

Holotravels

Twee groepjes willoen naar de ruimte op reis, dus maakten zij een ruimte-hologram. De ene groep vertelt: "Wij gaan op mars naar leven zoeken. En dan vinden we een marsmannetje genaamd Ukkie. Die gaan we onderzoeken op mars. Dan blijkt dat Ukkie een mens is..." De andere: "Romee en Myrthe gaan zweven in de ruimte en gaan gekkigheid uithalen. Dan gaat hun ruimteschip stuk en zitten ze vast in de ruimte. Dan zweven ze terug naar de aarde. Happy End." Sarenka filmde het geheel.

 

Een hologram-kit nabouwen is natuurlijk ook super gaaf, dus daar hielden de jongens zich vooral mee bezig. Experimenten volop!

 

Door: Pien, Max, Constantijn, Jelle, Delilah, Myrthe, Romee, Sarenka, Sofie.

"We reizen om nieuwe ervaringen op te doen."

Met groep 8 van basisschool De Wissel in Uitgeest hebben we in april 2015 de toekomst van reizen bedacht. Deze website gaat daarover. In het proces spelen vragen met filosofisch tintje, een belangrijke rol.

 

Hoe ziet reizen er in de toekomst uit? Waar kan je dan naartoe? Met wat voor voertuig doe je dat? Is het nog noodzakelijk om te verplaatsen om te kunnen reizen?

 

Verandert technologie onze behoefte om van A naar B te gaan? Zijn er dingen die het virtuele niet kunnen vervangen? 

concepten en prototypes van kinderen

binnenkort: lesbrief

en inspiratie voor je eigen les

Heb jij iets met dit onderwerp in de klas gedaan? Vind je het leuk dat jullie creaties en concepten op deze website terecht komen? Of wil je als ouder, docent of misschien wel... uitvinder, jouw inspiratie en ervaringen delen? We plaatsen het graag op deze site. Neem contact met ons op via info[at]dromenkroon of stuur foto's/filmpjes via YouTube, Instagram of Twitter @dromenkroon.

Want samen maken we de toekomst!

Er kan nog meer bij...

bottom of page